Sıkça Sorulan Sorular

Ödenek üstü harcama yapılamaması uygulaması; Anayasa Mahkemesinin 3/11/2023 tarihli ve 32358 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 28/9/2023 tarihli ve E: 2020/33, K: 2023/161 sayılı Kararı çerçevesinde tüm kamu kurumlarında uygulanmaktadır.

Anayasa Mahkemesinin 3/11/2023 tarihli ve 32358 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 28/9/2023 tarihli ve E: 2020/33, K: 2023/161 sayılı Kararı çerçevesinde 01-Personel Giderleri ve 02-Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri ekonomik kodlarından yapılacak ödemeler ile 03.03 - Sürekli Görev Yolluğu, 03.04 - Mahkeme ve Harç Giderleri ödemeleri de dâhil olmak üzere her türlü ödeme işlemi için ödeneği olmaksızın kesinlikle harcama yapılmayacaktır.

Söz konusu yazı ile 01.02.2024 tarihinden itibaren maaş, ücret, tazminat ve ek ders gibi iş ve işlemler il/ilçe millî eğitim müdürlüklerimizce gerçekleştirilecektir.

Söz konusu yazı ile 01.02.2024 tarihinden itibaren SGK ödemelerine ilişkin iş ve işlemler il/ilçe millî eğitim müdürlüklerimizce gerçekleştirilecektir.

01-Personel giderleri ve 02-SGK prim giderleri harcama kalemlerine ilişkin ödenekler; il/ilçe millî eğitim müdürlüklerimizce ödenek takip modülü üzerinden talep edilecek ve personelin kadrosunun bulunduğu okulun veya kurumun bağlı olduğu merkez teşkilatı harcama birimlerince il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir.

Maaş, ücret, ek ders, SGK primi ve benzeri giderlere ilişkin her türlü tahakkuk ve ödeme işlemleri il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince gerçekleştirilecektir. Okul ve kurumlarca maaş, ücret, ek ders, SGK prim işlemleri yapılmayacaktır.

Stajyer öğrencilerin SGK prim işlemleri ve prim ödemeleri kayıtlı bulundukları okullar tarafından yapılacaktır.

Stajyer öğrencilerin SGK prim işlemleri ve prim ödemelerine ilişkin ödenek talepleri öğrencilerin kayıtlı oldukları okullar tarafından ilgisine göre Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünden talep edilecek ve ödenekleri bu okullara gönderilecektir.

03.7 Menkul Mal, Gayrimaddi Hak Alım, Bakım ve Onarım Giderleri, 06.01 Mamul Mal Alımları ile 03.8 Gayrimenkul Mal Bakım ve Onarım Giderlerine ilişkin ödenek talepleri Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü üzerinden yürütülecektir.

03.04.70 Mahkeme Harç ve Giderlerine ilişkin ödenek talepleri Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü üzerinden yürütülecektir.

A. İlgili Hizmet Tertibi Bulunan/İlişkilendirilen İlam Giderleri
Örnek 1- Toplu sözleşme gereği yüksek lisans mezunu bir öğretmenin ek ders ücretinin %7 artırımlı ödenmesi talebi üzerine açılan dava sonucu hükmedilen vekâlet giderleri, yargılama giderleri, avukatlık giderleri vb. giderler davanın ana konusu olan ek ders ücretleri ile ödenecek tutarın tamamı ilgilisine göre 01.01 ya da 01.02 harcama kalemlerinden ödenir. SGK prim ve idari para cezaları söz konusu olması halinde ilgilisine göre 02.01 ya da 02.02 harcama kaleminden ödenir.
Örnek 2- Bakanlığımız merkez veya taşra teşkilatında görev yapmakta olan bir personelin hak ettiği harcırahın ödenmemesi ya da eksik ödenmesi üzerine Bakanlığımız aleyhine açmış olduğu dava sonucu hak ettiği harcırah ile ortaya çıkan vekâlet giderleri, yargılama giderleri, avukatlık giderleri vb. giderlerin tamamı 03.03 yolluklar harcama kaleminden ödenir.
Örnek 3- Görevden alınan bir personelin tekrar göreve dönmesi üzerine talep edilen maaş, ek ders, hazırlık ödeneği vb. ödemelerin yanı sıra davada hükmedilen vekâlet giderleri, yargılama giderleri, avukatlık giderleri vb. giderlerin tamamı ilgilisine göre 01.01 veya 01.02 harcama kaleminden ödenir. SGK prim ve idari para cezaları söz konusu olması halinde ilgilisine göre 02.01 ya da 02.02 harcama kaleminden ödenir.
Örnek 4- Personelin almış olduğu disiplin cezasına (personel için mali yükümlülük içeren kademe ilerlemesinin durdurulması veya aylıktan kesme) karşı açmış olduğu davada hükmedilen vekâlet giderleri, yargılama giderleri, avukatlık giderleri vb. giderlerin tamamı ilgilisine göre 01.01 ya da 01.02 harcama kaleminden ödenir.
Örnek 5- Bakanlığımıza bağlı halk eğitim merkezinde çalışan bir personelin iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi sonucu oluşan tazminatlar ile ortaya çıkan vekâlet giderleri, yargılama giderleri, avukatlık giderleri vb. giderlerin tamamı 01.04 usta öğreticilere yapılacak ödemeler bütçe tertibinden ödenir. SGK prim ve idari para cezaları söz konusu olması halinde ilgilisine göre 02.04 harcama kaleminden ödenir.
Örnek 6- Bakanlığımız aleyhine açılan kamulaştırma (kamulaştırmasız el atma davası) ve haksız işgal tazminatı (ecrimisil) davalarında ortaya çıkan tazminatlar vb. ödemeler ile vekâlet giderleri, yargılama giderleri, avukatlık giderleri vb. giderlerin tamamı 06.04- gayrimenkul alımları ve kamulaştırması kaleminden ödenir.
B. İlgili Hizmet Tertibi Bulunmayan/İlişkilendirilemeyen İlam Giderleri 03.04.80 Harcama Kaleminden Talep Edilirken Dikkat Edilecek Hususlar;
Örnek 1- Bakanlığımıza bağlı okullarda öğrenim gören öğrencilerin uğramış olduğu iş kazaları, yaralanmalar gibi durumlarda açılan davalarda hükmedilen maddi-manevi tazminatlar ile vekâlet giderleri, yargılama giderleri, avukatlık giderleri vb. giderlerin tamamı 03.04.80 harcama kaleminden karşılanır.
Örnek 2- TYP kapsamında iş akdi sonlandırılan işçilerin ilamda yer alan tazminatları ile vekâlet giderleri, yargılama giderleri, avukatlık giderleri vb. giderlerin tamamı 03.04.80 harcama kaleminden karşılanır.
Örnek 3- İzinsiz eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi sonucu açılan davalarda ortaya çıkan giderlerin tamamı 03.04.80 harcama kaleminden ödenir. Yukarıda verilen örnekler ile bakanlığımız aleyhine açılan davalarda sık karşılaşılan konular belirtilmiş olup bu örnekler dikkate alınarak benzer davalarda konusu itibariyle bakanlığımız 01-personel giderleri, 02-sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri, 03-mal ve hizmet alım giderleri, 05-cari transferler ve 06-sermaye giderleri harcama kalemlerinden herhangi bir ödemesi yapılmış veya yapılması mümkün olanlar ise ilgisine göre 01, 02, 03, 05, 06 harcama kalemlerinden; 01-personel giderleri, 02-sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri, 03- mal ve hizmet alım giderleri, 05-cari transferler ve 06-sermaye giderleri harcama kalemlerinden herhangi bir ödemesi yapılmamış veya yapılması mümkün olmayan giderlere ilişkin ilam giderlerinin ise tamamı 03.04.80-herhangi bir hizmet tertibi ile ilişkilendirilemeyen ilama bağlı borçlar kaleminden ödenir.

Anayasa Mahkemesinin 3/11/2023 tarihli ve 32358 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Kararı doğrultusunda 01-Personel Giderleri ve 02-Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri ekonomik kodlarından yapılacak ödemeler ile 03.03 - Sürekli Görev Yolluğu, 03.04 - Mahkeme ve Harç Giderleri ödemeleri de dâhil olmak üzere her türlü ödeme işlemi için ödeneği olmaksızın kesinlikle harcama yapılmayacağı hüküm altında alınmıştır. Bu kapsamda 2024 yılı Bütçe Uygulamaları Genelgesinde de belirtildiği üzere her türlü ödeme işlemi için yeterli ödenek ve dolayısıyla ödenek gönderme belgesi olmadan kesinlikle ödeme yapılamayacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanlığının 28.11.2005 tarihli ve 95651033 sayılı yazısı gereğince; hali hazırda Bakanlığımıza bağlı okulların maaş, ücret, tazminat ve ek ders gibi özlük haklarına ilişkin tahakkuk işlemleri illerde il millî eğitim müdürlüklerince, ilçelerde ise ilçe millî eğitim müdürlüklerince yerine getirilmektedir.

          Diğer taraftan; 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun Mali kontrole ilişkin hükümler başlığı 8’inci maddesi (ç) fıkrasında ve geçmiş yıllar Bütçe Kanunlarında da  “İlgili mevzuatı uyarınca ders ücreti karşılığında görevlendirilen ve üzerinde resmî görevi bulunmayanlara yapılacak ödemeleri, bütçelerinin (01.04) ekonomik kodunda yer alan ödenekleri aşmayacak şekilde yaparlar ve söz konusu ekonomik kodu içeren tertiplere ödenek eklenemez, bütçelerin başka tertiplerinden (bu ekonomik kodu içeren tertiplerin kendi arasındaki aktarmalar ile 6 ncı maddenin beşinci fıkrası kapsamında yapılan aktarmalar hariç) ödenek aktarılamaz ve ödenek üstü harcama yapılamaz.” hükmü yer almaktadır.  

         Ayrıca; Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının (2) Sıra No’lu 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliğinin aktarma işlemleri başlıklı 5. Maddesinin e fıkrasında “7489 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrası gereğince “01.04- Geçici Süreli Çalışanlar” ve “02.04- Geçici Süreli Çalışanlar” ekonomik kodundan geçici süreli çalışanlara yapılacak ödemelerin bütçe ödeneklerini aşmayacak şekilde yapılması gerekmektedir. Aynı madde çerçevesinde söz konusu ekonomik kodları içeren tertiplerde ödenek üstü harcama yapılması, bu tertiplere ödenek eklenmesi ve aktarılması (bu ekonomik kodu içeren tertiplerin kendi arasındaki aktarmalar ile 7489 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin beşinci fıkrası kapsamında yapılan aktarmalar hariç) mümkün değildir.” hükmü yer almaktadır.

         Bu kapsamda, 01.02.2024 tarihli ve 95651033 sayılı yazımız ile İl-ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul ve kurumlardaki 01-Personel Giderleri, 02-Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderlerinde uygulama birliğini ve olası sorunların önlenmesini sağlayarak SGK prim ödemelerindeki aksaklıkları ve Bakanlığımızın yersiz mahkeme ilamları ile karşılaşması engellemek amacıyla düzenleme yapılmıştır.

Doğal gaz abone bağlantı bedeli giderleri 4. düzeyde (03.02.30.01) yakacak alımları bütçe tertibinden talep edilecektir.

Her öğretim yılının başında fiilen öğretmenlik yapanlara ödenmekte olan öğretim yılına hazırlık ödeneğinin göreve başlama tarihi esas alınmak üzere oranlı olarak ödenmesi gerekmektedir. (" ... Öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75’i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50’si oranında yapılır ... ")